По-добър ли е азота от въздуха за напомпване на гуми?

Като за начало въздухът съдържа 78% азот, по-малко от 21% кислород и останалото са водни изпарения, со2 и други газове. Има няколко важни причини да се използва азот вместо въздух:

На първо място, азотът е по-малко вероятно да премине през гумата отколкото въздуха, което означава, че налягането на гумите ви ще е много по-стабилно за дълъг период от време. Състезателите разбират бързо, че при гумите напомпани с азот има по-малка промяна в налягането при температурни промени. Това е изключително важно за тяхната безопасност, имайки предвид високите скорости и нагорещяването на гумата. 

Но има и още: не е хубаво да има влажност (вода) вътре в гумата. Водата е течност, в случаи и изпарения, и това ще доведе до по-голямо налягане при температурни промени. При сухия въздух не е така. Също така водата води и до корозия на желязната и алуминиевата джанта. Ако ви се наложи смяна/напомпване на гумата, докато сте на пътя, ако натиснете с палец за кратко клапана за въздух на гумата, и палецът ви се намокри/навлажни, значи има вода в гумата. Известни механици казват, че не използват монтажна паста за гуми, базирана на вода, ако не могат да изложат гумата на слънце за няколко часа.

Налягането в гумите ще остане по-добро, ще ви спести малко гориво и разходи за обслужване на гумата 

Всяка система, която предоставя чист азот, също предоставя и сух азот. Напомпването на гумите с азот, включва няколко процеса на запълване и продухване, като това разрежда концентрацията на кислород в гумата. По този начин също така се премахва всякаква влажност и вода. Всичко това е лесно да се направи от механика, но отнема и много време. Повечето автосервизи, обаче, използват машини, които не само генерират азот, но и се преминава през няколко цикъла на прочистване и то без нужен надзор. Това не е скъпо удоволствие, но все пак се заплаща за целия процес и труд на механика.  

В заключение можем да кажем, че с азота, налягането в гумите ви ще е по-стабилно, ще ви спести разходи за обслужване на гумата и малко гориво. Ще има осезаемо по-малко влага в гумите, което означава по-малка корозия на джантите. Няма да усетите разлика при карането и спирането на колата, освен ако преди това налягането в гумите е било извън всякакви граници.

 

Краят на мита за стареенето на гумите

Един продукт с много богато техническо съдържание, прост на вид, но със сложни компоненти. Продукт, който трябва да устои на екстремните условия, за да осигури вашата безопасност на пътя. Продукт, който се нуждае от известно внимание от ваша страна, за да запази своята ефективност. Продукт, който, като всеки друг продукт, има срок на експлоатация. Колкото по-дълъг е този срок на експлоатация, толкова по-добре за вас. Срокът на експлоатация зависи от няколко фактора. Освен характерните качества на продукта, условията на използване, скоростта, натоварването и климата също оказват влияние. Нивото на налягане в гумите при монтирането им в автомобилите, както и условията за съхранение, когато се очаква сезонната смяна при търговците на гуми, също влияят върху срока на експлоатация. Накратко, използването и условията на поддръжка оказват най-голямо въздействие върху стареенето на гумите.
А какво ще кажете за DOT, вълшебните три букви? Департамент по транспорт на САЩ (DOT) – това се крие зад тези три букви. Това федерално министерство на САЩ изиска тази маркировка да се поставя върху всяка гума, предназначена за пазара в Северна Америка, за да се улесни контрола на качеството на гумите чрез използване на кодове за определяне на точното време на производство. И все пак тези три букви или по-скоро на цифрите след тях се превърнаха в инструмент за създаване на погрешно схващане за стареенето на гумите. Срокът на експлоатация на гумите не се определя единствено от датата на производство*.

Ако гумата е произведена и доставена в склад, където тя се съхранява правилно, без да се излага на въздействието на пряка слънчева светлина или на въглеводород, наред с други фактори, и остане там примерно една година, докато чака някой водач на автомобил да я закупи, нейното стареене е точно толкова, колкото ако тя е била поставена на автомобил и е била използвана в продължение на три седмици. Следователно, няма значение дали гумата се използва или се съхранява в склад, а показателите на гумата се влияят също и от времето, прекарано в склада.Michelin Group прилага строги стандарти и практики по отношение на производството на гуми и цикъла на съхранение (насоки, предвидени в ETRTO3), за да осигури едно и също ниво на представяне и гаранция на доставените продукти, независимо от датата на производство.        А какво означава времето, ако без значение поради какви причини ви се наложи да смените своя комплект гуми?Десет години според препоръката на Michelin, дори ако гумите не са достигнали границата на износване. Десет години е реалният срок на експлоатация на гумите, а след пет години експлоатация трябва редовно да се извършва проверка. При всички положения налягането на гумите трябва да се проверява всеки месец, така че не забравяйте да се грижите за тези прости, черни продукти, защото от вашите гуми зависи толкова много. *= колко е износена гумата, тъй като очевидно износването се определя от датата на производство.

Източник

Има ли смисъл от зимни гуми, ако не живеем в регион с много сняг и лед?

Зимните гуми увеличават сигурността при ниски темрератури в зимни условия. Смяната на летни със зимни гуми трябва да се направи когато средната денонощна температура се доближи до 7C, или най-късно в края на Октомври. Автомобил, движещ се с летни гуми върху заледен сняг с 80 км/ч се нуждае от 40 метра повече спирачен път. Летните гуми стават много твърди и губят еластичността си при ниски температури. Това намалява сцеплението, откъдето следва и по-дългият спирачен път.

Защо трябва да се сменя спирачната течност и какъв е интервалът за нейната смяна?

Някои от съставките на спирачната течност (гликоли) са хигроскопични и абсорбират влага от атмосферата, което намалява температурата на кипене на спирачната течност. По този начин се намалява значително нейната хидравлична ефективност, увеличава се корозионната активност, а при ниски температури и достатъчно погълната влага, е възможно замръзване на спирачната система.

Повечето производители препоръчват смяна на спирачната течност на период от 2 години.

Трябва ли да се оборудват автомобилите 4х4 със зимни гуми?

Именно това са автомобилите, които задължително трябва да са оборудвани със зимни гуми при зимни условия. Заради по-голямото си тегло, за модерните SUV и 4х4 автомобили е особено важно да са със зимни гуми през студения сезон за по-добро сцепление и маневреност и най-вече спирачен път. Системите за задвижване на 4-те колела не помагат при лед и сняг, ако колата е с летни гуми.

Защо трябва да проверяваме налягането на гумите редовно?

Какво е нормалното налягане за Вашата кола може да разберете от производителя на автомобила, или от стикерите поставени върху вратите на автомобила, резервоара или сенника. Информация за налягането на гумите може да Ви даде и производителя на гумите. Какво ви осигурява доброто налягане на гумите? На първо място –оптимален контакт с повърхността, достатъчно сцепление, по-къс спирачен път, по-добро поведение при опастност от аквапланнинг, повече стабилност на завоите, по-ниско ниво на шум, по-малко съпротивление, по-малко деформации и повече комфорт при пътуване и съвсем не на последно място по-дълъг пробег.