АТ Бацалов - Автогуми
Моята поръчка
Продукти (0)

Goodyear Dunlop разкри бъдеща концептуална SUV гума на Международното автомобилно изложение в Женева 2014

17.03.2014

Новата концепция е основана на постоянната работа на компанията в посока разработването на иновативни продукти за бъдещо приложение.
Goodyear Dunlop Tires Europe показа нова концептуална SUV гума на автомобилното изложение Женева 2014. Новата концепция, която е разработена като част от изследване на потенциални технологии за гуми, е основана на постоянната работа на компанията в посока разработването на иновативни продукти за бъдещо приложение.

Концепцията, която все още няма име, се основава на стандартна SUV гума с голям централен канал. Благодарение на този канал гумата има намалена контактна повърхност с пътя, което в замяна може да подобри цялостното съпротивление при търкаляне, подкрепяйки усилията за повишаване на горивната ефективност и намаляване на  вредните емисии CO2. Намаляването на съпротивлението при търкалянето води до намаляване работата на  двигателят, тъй като няма нужда от влагането на много усилия за предвижването на гумата напред срещу създаденото триене с настилката.

Каналът също е проектиран така, че да извежда големи количества вода и кал извън контактната повърхност на гумата при мокри условия, като по този начин дава възможност да се повиши сцеплението на мокро
За разлика от много други концепции, гумата на Goodyear не се основава на поставянето на две малки гуми на една и съща джанта, а се базира на гума с двойна контактна повърхност на каркаса на една SUV гума. Този подход позволява гумата да издържи теглото на товара на SUV автомобила, като в същото време предлага ползите от гумата с двойна контактна повърхност. Като допълнителна полза се явява отстраняването на голяма част от повърхността на гумата за създаването на този голям канал, което означава, че общото тегло на гумата също намалява, осигурявайки един по-лек продукт, в чието производство се използва по-малко каучук. Новата концепция е част от усилията на Goodyear за разработването на устойчиви решения за далечното бъдеще.
 
„Ние в Goodyear винаги сме работили в посока да открием ключови възможности за развитие на бъдещи перспективи", коментира Жан-Пиер Жосет, генерален директор на иновативния център на Goodyear в Люксембург (GICL). „Ние прекарваме стотици часове дискутирайки, анализирайки, изучавайки, проектирайки и развивайки нови идеи и концепции и в двата ни развойни центъра в Европа и Съединените Американски Щати.  Резулататът от това обикновено са концепции за гуми, които се използват за бъдещи разработки. Тази гума с нищо не се различава, тя е пример за света за процесите на разработване на гуми в Goodyear. Това далеч не е единствената концепция за подобно приложение, която се отразява комплексно върху производствения процес. Наша цел е да предлагаме на пазара нови и иновативни продукти сега и за в бъдеще."

Въпреки, че гумата не е проектирана за масово производство, концептуалната SUV гума, която е монтирана на концептуалния автомобил Hyundai Intrado, представлява един от възможните начините  за справяне с два от ключовите критерии според европейския етикет - съпротивлението при търкаляне и сцеплението на мокро. 

„Търсейки възможни бъдещи решения ние изобретяваме много от технологиите на деня", обяснява Жосет. „Концепциите са неразделна част от процеса за развитие и те ни помагат да открием нови технологии, целящи да подобрят пътната безопасност, комфорта при шофиране и постигането на устойчиви решения за нашите продукти". 
Концептуалната гума разкрива също и потенциално решение за движение при спукана гума - чрез двойни въздушни камери свързани чрез система от клапани, която позволява на гумата да продължи да се търкаля дори и след спукването на една от двете въздушни камери.

Гумата е концептуална и е част от изследване на Goodyear. Протекторът и цялостният й дизайн  е разработен така, че да служи за вдъхновение, а не за да бъде монтиран на автомобил.
Dunlop Michelin BFGoodrich Sava Tigar GoodYear Bosch Banner
Гуми
Изработка на сайт
Адрес: гр. Русе, бул Ген Скобелев 36, Телефон: +359 (0) 82 80 90 07
Copyright © 2012 АТ БАЦАЛОВ ЕООД