АТ Бацалов - Автогуми
Моята поръчка
Продукти (0)

Goodyear изобрети гума със соево масло, което намалява използването на петролни продукти в гумите

12.10.2012

Световно познатият производител на гуми Goodyear откри начин да намали използването на петролни продукти в производството на гуми, като в същото време се удължава живота на протектора.

Изследователите от Иновативния център на компанията в Акрон, Охайо са открили, че изполването на соево масло в производството на гуми увеличава живота на протектора с 10% и в същото време намалява използването на петрол в производството с до 7 милиона галона годишно.

Резултатите от направените тестовевзавода за гуми на Goodyear в Лоутън, Оклахома са показали по-добри смесителни възможности в производствения процес. Компанията установи, че гумените съединения, направени със соево масло, се смесват по-лесно с помоща на силициев диоксид, който се използва в производството на гуми. Това води не само до подобряване ефективността на машините, но и до намаляване на потреблението на гориво и вредните емисии СО2.

"Goodyear е компания, ангажирана с опазването на околната среда и използването на соево масло е начин за постигането на тази цел", казва Жан-Клод Кин, главен технически ръководител на Goodyear. "Потребителите печелят чрез подобряване живота на протектора, Goodyear - от повишената ефективност и икономията на енергия, а всички ние печелим, когато въздействието върху околната среда е положително."

Прототипните гуми ще се тестват в изпитателните центрове на Goodyear в Сан Анджело, Тексас през следващите месеци. В случай, че изпитанията преминат успешно и докажат качествата им, от компанията смятат, че гумите със соево масло ще бъдат на пазара най-рано през 2015 година.

Организацията на производителите на соя (The United Soybean Board) подкрепя проекта на Goodyear като предоставя на компанията безвъзмездна помощ от 500 000 щ.д. за две години. Прототипната гума ще бъде показана на 6-7 август в Изследователския център на Ford Motor Company в Диърборн, Мичиган като част от събитие, спонсорирано от USB.

Внедряването на соевото масло в производствените процеси е само една от инициативите на Goodyear за повишаване използването на възобновяеми суровини. Компанията и DuPont Industrial Biosciences продължават сътрудничеството си в разработването на BioIsoprene, алтернатива на съставката петролен дериват. Интегрираната производствена система BioIsoprene може да се използва за производството на синтетична гума, която е алтернатива на каучуковата гума. Развитието и внедряването на технологията BioIsoprene в производството ще помогне в бъдеще да се намали зависимостта от петролни деривати.
Dunlop Michelin BFGoodrich Sava Tigar GoodYear Bosch Banner
Гуми
Изработка на сайт
Адрес: гр. Русе, бул Ген Скобелев 36, Телефон: +359 (0) 82 80 90 07
Copyright © 2012 АТ БАЦАЛОВ ЕООД